Хоби и развлечения

Какво всъщност е хобито? Като че ли няма нищо общо с хобитите – героите на Токин от “Властелина на пръстените”… Въпреки, че като се замислим, защо всички хобити бяха толкова щастливи във всекидневния си живот? Защото всичко, което вършеха го правеха с удоволствие.

Значи, какъв е извода – хобито е любимо занимание. Такова, което ти идва “отвътре”. Такова, с което би се занимавал непрекъснато, ако можеше, нали? Мнозина смятат, че хобито е за разтоварване. А как биха се изненадали, ако разберат, че всъщност често пъти хобито издава каква е дарбата им. Именно това, което правиш безкористно, без заплащане, за разтоварване е всъщност твоя скрит коз, твоя неразкрит потенциал.

С какво се различават преуспелите хора от “обикновените хора”? Изненадааа – успели са да формулират начин другите да им плащат за хобито! Просто и ясно.

Никой не казва, че е лесно да намериш такъв начин, но си струва усилието. Ако потърсиш правилно и упорито, ще намериш.

И едно важно уточнение – хоби е това, което произвежда някаква полза или блага. Защо уточнявам – защото в днешно време някои си запълват свободното време с гледане на телевизия, филми, компютърни игри, общуване (с куцо и сакато) и т.н. Не че има нещо извънредно нередно в това човек да изгледа някой смислен филм или да поиграе, за да освободи мозъка си от бръмченето на мислите… Но това не означава, че трябва да го превръщаме в навик, в мода, в “убиване на време”, в начин на живот…

Впрочем, ако някой изобрети начин да се печелят пари, гледайки телевизия или филми, или в игра на игри, да ми се обади! Изключения винаги има – качествен контрол в телевизия или във филмова дублажна… Или бета-тестер на игри. Защо не? Ще обсъдим защо в някоя от следващите статии.

Вкратце: Ако искаш да откриеш дарбата си, единият от най-лесните начини е просто да се огледаш и да видиш какво правиш за удоволствие без да ти плаща някой. След това виж как можеш да доразвиеш това.