‘апването, пийването, тия три работи…

Христос Воскресе, Българи!

За някои този празник е повод да се замислят за саможертвата и човечността, за други – да хапнат, да пийнат и там каквото друго попадне, за трети – добра възможност да “избичат” някой “часпром” през почивните дни…

Няма да крия, че съм привърженик на холистичния подход към здравето. За тези, които не владеят чужди езици или тази чуждица не е понятна, пояснявам – това е подход, при който човешкото тяло се разглежда като единен и цялостен механизъм, а не просто сбирщина органи.

И както можем да се досетим, много сериозно влияние върху нашето тяло оказва храната, която поемаме всекидневно. Човек изгражда своите хранителни навици от най-млада възраст под влияние на кого? На родителите си, естествено. Както поговорката гласи, “Крушата не пада по-далече от дървото”, нашите хранителни навици са пряка последица от тези на семейството, в което сме пораснали. Ако в семейството се набляга на месото, на нас също ни се услаждат всякакви месни продукти. Ако в семейството се набляга на хляба и тестените изделия, “набиваме” банички и “беу уеп” редовно.

По мое скромно мнение, огромна част от т.нар. “наследствени заболявания” са си чиста проба резултат от “наследствени хранителни навици”. Изводът е, че ако родителите ни боледуват или, не дай Боже, умират от определени болести, не е задължително и ние да се “гътнем” от подобни. Особено, ако осъзнаем и се отървем от някои вредни хранителни навици.

Кои са вредни навици ли? Прочетете “Ензимният фактор” на д-р Хироми Шиния – 75-годишен все още практикуващ гастроентеролог с над 300 000 изследвания. С прости примери той доказва, че храни като месни и млечни продукти водят до стареене на тъканите, както и до алергии. За много хора това звучи шокиращо, направо “Веганско”, но има сериозни научни факти в подкрепа на тези твърдения. Всъщност, това звучи шокиращо само за тези от нас, които са “залепнали” към своите хранителни навици и не желаят да чуят такъв съвет. На тях пожелаваме здраве и щастие, и успехи по пътя към старостта.

На тези, които преценяват горното като лудост, мога само да спомена, че за самия мен идеята да не се докосва месо звучеше като тема табу. В продължение на 33 години не сядах на масата, ако не ме чакаше някакъв вид месна гозба или поне колбас в добавка. Като капак на всичко, ако не хапнех порядъчно количество месце, само след 2 часа ме обземаше непреодолим глад. Днес, 3 години по-късно, след постепенна трансформация на вижданията ми и на навиците, не изпитвам никакво влечение към месо, както и изкарвам ден-два всяка седмица изобщо без да хапна нищичко. Невъзможно? Приятели, няма нищо невъзможно на Света, важното е да запазим способността си да приемаме нови неща, а не да излагаме собствено мнение по всяка тема…

Д-р Шиния също така излага и една интересна хипотеза – месото от животни с по-ниска телесна температура от човека – т.е. риби, земноводни и влечуги – е полезно за разграждане наслояванията в кръвоносните съдове, тъй като, попаднали в нашата кръв мазнините от това месо не се втвърдяват, както това се случва с тези от животни с по-висока или равна на нашата температура.

Вредни навици (но кой не го знае всъщност) са и тютюнопушенето и пиенето на алкохол. Напук на всеобщото схващане, че алкохола действа съдоразширяващо и едва ли не е полезен в умерени количества, д-р Шиния наблюдава, че този ефект е доста кратковременен и освен това тъй като е продиктуван от външни вещества, организмът се стреми да компенсира тази промяна. Т.е. след като отмине това съдоразширяващо действие на алкохола, съдовете се свиват дори повече отпреди.

На тези, които вдигат рамене и казват: “Е, какво да правя като ми е сладко”, ще отговоря – братя, това е просто навик, или “програма”, както я наричам аз. Тя действа на подсъзнателно ниво и ние си мислим, че тялото просто си иска това или онова (напр. месо или алкохол). Ако това беше така, нека някой ми обясни защо, ако “устискаме” 30-40 дни на изкушението, то в един момент просто престава да ни действа? Не вярвате? Опитайте.