Относно сайта

Този сайт обслужва две направления – вътрешно и външно търсене, неразривно свързани и подпомагащи се. Който има порив да търси, ще търси навсякъде.

Идеята е да съберем лесен за разбиране и употреба инструментариум, посредством който да търсим мисията в живота си и заложените дарби в себе си. “Мисия” от латински означава “липса”. Тази липса в душата е основния ни порив за живот – да трупаме житейска опитност, за да запълним липсата. Може да се дефинира и по друг начин – посредством своите действия запълваме дадена липса в Света. Ето ви мисия…

В статиите ще има повече въпроси, отколкото отговори. Но в крайна сметка пътят към намирането на отговора минава през грамотното формулиране на въпроса, нали?

Този сайт е олицетворение на идеята ми, че човек може да бъде пълноценен и истински щастлив само когато се занимава с нещата, които му носят радост и му се удават лесно. Колкото по-встрани от дарбата си сме се насочили, толкова по-сериозна съпротива получаваме от обкръжението си и по-неефективни са нашите действия.

Този сайт също така е моят приключенски дневник. Намирам че излизането от зоната на комфорт, посещаването на непознати близки или далечни земни кътчета, носи огромна полза в пътуването към себе си. Не че не можеш да изпаднеш в дълбока медитация на дивана вкъщи и да отправиш вътрешен взор в търсене на духовни диаманти. Но нека не се заблуждаваме – колко от нас имат познанията и дисциплината да го направят? Не твърде много! Но всеки от нас обича да пътува, нали? Един от основните човешки инстинкти – жаждата за нови впечатления. По време на пътешествието излизаш от всекидневната роля и стереотипи, сменяш ритъма, изобщо – ставаш друг човек. Не случайно  мъдрецът е казал: “Човекът е човек тогава, когато е на път”. Какъв по-подходящ момент за ревизия на схващанията, ценностите и резултатите?

Разбира се, не всяко пътуване е гаранция за катарзис и потресаващи прозрения. О, не! Тук изключваме командировки, круизи, луксозни почивки и други подобни глезотии за душата и тялото. Не ме разбирайте погрешно – никой не казва, че не ги заслужаваме! Просто не са идеалният сценарий за преоткриване на житейските истини. За да донесе едно пътуване духовен растеж, тялото не е задължително да тъне в разкош. Дори напротив. Уикенд в затънтено родопско село, без предварителни резервации – защо не, добър старт! Една седмица в зона, където няма пътища, молове и катаджии – още по-добре! Ако пък можем да си позволим някоя азиатска дестинация, право в десятката!

За мен такава дестинация станаха Хималаите. С жената, с децата, сам или с групи. Без значение! Няколкоседмичен престой в полите на тези върхове сътворява истинско чудо в главата на пътешественика! Освен личен опит, споделям и отзиви на хора от групите, които са били с мен – най-общо префразирано – “Връщаш се у дома и през първия месец се чувстваш като наблюдател, виждаш всичко от съвсем друга гледна точка. Ясен, всеобхващащ поглед, бистрота на разсъдъка. С лекота вземаш правилните решения, които кой знае защо по-рано са били невидими за теб…”

Какво е този сайт:

  • Полезен инструмент в търсенето – вътрешно и външно. Как да открием дарбата си? Как да отидем в Хималаите? Как да възпитаме децата си? Парченца полезна информация по тези и много други теми има пръснати из всички статии тук.
  • Приключенски дневник и пътепис – щрихи от България и Хималаите. Отговаряме на въпроса защо е важно да пътуваш, как да го правиш и как да получиш максимална полза от едно приключение.
  • Торба с идеи за родителство. Вярвам, че благоденствието на една общност или дори държава зависи пряко от добруването на нейните градивни елементи – семействата. Без да го преследвам като идея-фикс, ще споделям по някой трик от торбата с родителски пищови.
  • Място, където ще се оформят новите ми публикации и книги.

Какво НЕ е този сайт:

  • Няма да залитаме в религиозни теми. Много неща изискват вяра, но не винаги вярата значи “религия”.
  • Няма да зацикляме в подробности защо това прави онова. Въпреки, че търсим логичен и рационален път към себе си, понякога доста “мистични” методи дават обективно съществени резултати. Ако споменавам методи, чийто механизъм е труден за обяснение, това не е стремеж към езотериката, а стремеж към постигане на резултати. Всеки знае, че като щракнем ключа лампата светва (видим резултат), но малцина знаят как точно електрическите кабели стигат от ел.таблото до лампата и ключа. А още по-малко знаят как точно тече (ако изобщо “тече” е правилната думичка) електричеството по кабелите, нали?
  • Не се взимаме насериозно. Който смята, че се нуждае от професионален съвет в областта, нека продължи да търси. Тук бръмчим, обсъждаме, отхвърляме, развиваме се, кипим. Всеки си има своя истина и аз ще съм последният, който ще тръгне да налага своята истина на околните. Не, не, не.
  • Не е енциклопедия, нито уикипедия. Съдържанието тук може да е бедно на фактологична информация и източници, но това не е основната цел. Като започна да пиша научни трудове, ще цитирам документирани факти и ще посочвам благонадеждни източници, обещавам! ?

Предварително се извинявам за неволно допуснати граматични грешки, каквото забележа, ще коригирам своевременно. Всякаква обратна връзка от читателите ще е високо оценена.

Споделете вашата гледна точка