За Хималайските уроци

В опит да задоволя детското любопитство и да отговоря на някои трудни въпроси, зададени от подрастващите ми деца, реших да ги заведа в сърцето на Хималаите, където нагледно да илюстрирам думите си. Само че – в грешния момент – април 2015-та и в грешното място – Непал, където и когато стотици хиляди хора се простиха с живота си или този на близки, с имоти или поминък. Само за някакви 2 минути чудовищно земетресение.

Така едно обикновено непалско пътуване се превърна в поредица от ценни Хималайски уроци. Имаше премного, не само за децата, но и за мен самият. В опит да помогна на хората в беда, издадох книга, която послужи за събиране на средства за подпомагане на хора в нужда. Книгата може да бъде закупена на площад “Славейков”, в книжарниците из цялата страна, както и директно от издателството “Жануа-98”. Ако желаете да подарите или закупите бройка/и, щракнете върху корицата по-долу:

Макар книгата да е изпълнена с много снимки и откровения, пожелавам на всеки читател да провери тези уроци самостоятелно, на място. С удоволствие съдействам на всеки желаещ да посети вълшебните Хималаи – със съвет, информация, връзки, напътствия. Пътувам там всяка година оттогава. Случвало се е да водя и хора с мен. Познавам региона на Еверест почти толкова добре, колкото и планината, в която живея  в България.

Бързам да уточня – ИЗОБЩО не става дума за нещо такова:

Направо изтръпвам! Няма да говорим за пикели, котки, снегоходки, гети и каквото и да е друго специално планинарско оборудване. Не искаме да рискуваме живота си или да впечатляваме някого, целта е да глътнем малко разреден Хималайски въздух, да раздвижим мускулатурата и да съберем романтични впечатления. Трудно? Ако кажа, че е лесно, ще излъжа. Но много трудно не е. С мен са идвали хора на 60+ години, деца на 12, хора заможни, хора скромни. Всички се завърнаха живи, здрави, с по една торба собствени Хималайски уроци, с цял албум снимки и въздишки. Вярно, оставиха част от сърцата си там и все си говорим кога пак ще идем…

Предупредени сте! Без един път може, но само един път в Хималаите – не. Ето как изглеждаме на място, непринудено и без позиране, изкачвайки Гокьо Ри (5357 м):